Başkan Sekmen'in Talimatıyla Mama Fabrikası Kuruluyor
Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemenin Meclisten geçmesine ramak kala Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden dikkat çeken bir hamle geldi. Hayvan barınaklarındaki çalışmaları merak edilen belediyenin kedi-köpek mama fabrikası kurmaya başladığı ortaya çıktı.…
Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeyi içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Her geçen gün artan başıboş köpek sorununa çözüm arayışında Meclise sunulan kanun teklifinin ‘ötenazi’ uygulaması içermesi kamuoyunu ikiye böldü. Kanun teklifinin Meclisten geçmesi halinde belediyelerin de yükü artacak.
Sahipsiz hayvanların toplatılmasında ortaya çıkacak maliyet ve iş gücü hazırlıkları planlanırken, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin adımı dikkat çekti.
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulması planlanan fabrikada kedi-köpek maması üretilecek. Böylelikle dışarıdan mama almayacak olan belediyenin ilerleyen süreçte ise üretim kapasitesini artırarak satış yapacağı da bildirildi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, fabrikanın mama üretimi üzerinden rant elde etmeye çalışanlara karşı kurulacağını söyledi.
Ayrıca Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) başıboş sokak köpeği sorununu büyüten mama lobisini deşifre etmiş, hayvanseverlik adı altında kurulan yapılarda usulsüzlükler belirlemişti. Mama lobisinin MASAK raporlarına yansıyan o faaliyetleri; Sektöre 7 bin 254 gerçek kişi ve bin 516 firma faaliyet gösteriyor. 11 dernekte bağışların zimmete geçirildiği tespit edildi. Derneklerde 67 milyon 957 bin 623 TL suç geliri belirlendi. 2021-2014 yılları arasında 21 STK’ya yapılan bağış tutarı 205 milyon TL. Mama üreten firmalar, petshop sahipleri ve STK’lar arasında finansal ilişki var. İlçe belediyeleri de barınak kuracak Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi öncesi çıkan kararda nüfusu 75 bini aşan belediyelere 31 Aralık 2024’e kadar hayvan bakımevi kurması zorunluluğu getirilmişti.
Buna göre Erzurum’da da merkez ilçeler Aziziye, Palandöken ve Yakutiye belediyelerinin hayvan bakımevi kurması bekleniyor.
Kentte sadece Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne ait 10 bin metrekarelik hayvan bakımevinin olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, “Böylelikle Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hayvan bakımevinin yükü azalacak. Çünkü ilçelerdeki sahipsiz hayvanlar da buraya getiriliyordu. Belediyeler bakımevi kurdukça hayvanlar oraya da götürülecektir. Ama kanun teklifi öncesi hazırlığımızı yaptık. Her türlü duruma karşı hayvan bakımevinin alanının genişletilmesi için çalışma başlatacağız. Kapasitemiz şu an için yeterli ancak gelen hayvan sayısında artış olabilir ihtimaliyle hareket edeceğiz” dedi.
Manolya BULUT -Pusula Gazetesi