Erzurum'da Fırıncılar Boykotta
Erzurum’da fırıncılar, un fiyatlarına gelen zamlara tepki olarak üretimi yarıya düşürdü. Son yapılan artıştan sonra 1,5 TL’den satılan ekmeğin fiyatının en az 2,5 TL olmasını isteyen fırıncılar, düzenleme gelene kadar…
Türkiye’de son üç ayda un fiyatlarına yüzde 150 oranında zam geldi. Maliyetlerin artmasına rağmen zam talepleri karşılanmayınca fırıncılar çareyi üretimi yarıya indirmekte buldu. Erzurum’da fırıncıların ekmek fiyatına zam yapılana kadar yüzde 50 üretim yapacaklarını söyleyen Ticaret Borsası fırıncılar temsilcisi Aykut Koç, “Biz ekmek fiyatını 2,5 TL talep ettik. Vatandaşa çok gelebilir ama şimdi 2,5 TL olsa bile birkaç ay sonra yine işimize yaramayacak. Yılbaşından sonra girdilerimize yine zam gelecek” dedi.
Erzurum’da geçtiğimiz gün ekmek fiyatlarının belirlenmesi için Tarım İl Müdürlüğü, Ticaret Odası, Ticaret İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın fırıncılar temsilcisinden oluşan komisyon, toplantı yaptı.
Toplantının belediyeden katılım sağlanmadığı için ertelendiğini söyleyen Aykut Koç, “Geçtiğimiz gün komisyon toplantısı vardı. Büyükşehir Belediyesi’nden katılım olmadı, komisyonu ertelediler. Yine bir ay beklemek zorunda kalacağız. Biz de yaklaşık 130 fırıncımızla bir araya gelerek toplantı yaptık ve yüzde 50 üretim yapma kararı aldık. Fırıncıların yüzde 80’e yakını bu karara uydu. Çözüm bulunana kadar bu kararımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
Talep en az 2,5 TL
Kullandıkları ham maddenin yanı sıra faturalara yansıyan zam oranlarından da şikâyetçi olduklarını belirten Koç, “Ekonomik sıkıntıdan dolayı malum her gün her şeye zam geliyor. Bizim en temel ham maddemiz un. Her sabah zam haberi ile uyanıyoruz. Son üç ayda bir çuval una yüzde 150 civarında zam geldi. Mayaya da yüzde 100 zam geldi. Onun dışında doğalgaza, suya, elektriğe, şekere, yağa, susama da zam geldi. Bütün girdilerimiz yüzde yüzün üstünde arttı, ekmek fiyatı tarifeye bağlı. İlde bir komisyon oluşuyor. Devlet erkanından üç kişi, esnafı temsilen iki kişi. Zam oylamasında biz hep kaybediyoruz. Tarifeyi altı ayda bir isteyebiliyoruz. Biz ekmek fiyatını 2,5 TL talep ettik. Vatandaşa çok gelebilir ama şimdi 2,5 TL olsa bile birkaç ay sonra yine işimize yaramayacak. Yılbaşından sonra girdilerimize yine zam gelecek. Önümüzdeki hasat zamanında un bulamama sorunu bile konuşuluyor. Kuraklıktan kaynaklı kıtlık yaşanabilir” ifadelerini kullandı.
“Yılbaşından sonra 3,5 TL olmalı”
Yılbaşından sonra 2,5 TL fiyatın da yetmeyeceğini vurgulayan Koç, şunları söyledi; “Bizim işimiz zor ve gayret isteyen bir iş. Asgari ücretin üzerinde eleman çalıştırıyoruz. Şimdi işçilerimizin maaşları, sigorta ödemeleri de artacak. Bu açıdan da giderimiz artacak. Hiç bitmeyecek sektör gibi görünse de son zamanlarda kazanamaz olduk. Sürekli borçlanıyoruz, kâr edemiyoruz. Ürettikçe zarar ediyoruz. Basit gördüğümüz ekmek 52 kalem girdi ile oluşuyor. Hepsini göz önünde aldığımızda 3,5 TL olması lazım ki insanlar sağlıklı ekmek yesinler, biz de sağlıklı ticaret yapalım. Maliyetimiz zaten 2 ile 2,20 TL arasında.”(Pusula Gazetesi)