NECİP AYDIN
sağ
PERFORMANS - GÜVEN2

Erdoğan Eren, Hınıs’ın Çehresini Değiştirdi

Erzurum’un en büyük ilçelerinden biri olan Hınıs’ı son yerel seçimlerde BDP'den geri alan AK Parti Hınıs Belediye Başkanı Erdoğan Eren, kısa zamanda ilçenin çehresini değiştirdi.

Erdoğan Eren, Hınıs’ın Çehresini Değiştirdi
  • 15 Kasım 2022, Salı 17:47

Erzurum’un en büyük ilçelerinden biri olan Hınıs’ı son yerel seçimlerde BDP'den geri alan AK Parti Hınıs Belediye Başkanı Erdoğan Eren, kısa zamanda ilçenin çehresini değiştirdi.

Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sevda Güneş sordu Belediye Başkanı Erdoğan Eren cevapladı.

Erzurum’un en büyük ilçelerinden biri olan Hınıs’ı son yerel seçimlerde BDP’ den geri alan AK Parti Hınıs Belediye Başkanı Erdoğan Eren, kısa zamanda ilçenin çehresini değiştirmiş. Genç Belediye Başkanı, ilk iş olarak tek bir mühendisi olmayan, makam otosu dışında hiçbir aracı bulunmayan Belediyeye, kurumsal bir kimlik kazandırmış. 2019’da oturduğu başkanlığı koltuğunda ilçeyi doğalgaza kavuşturmuş. Sayısız park, gençlik merkezi, toplu konut ve spor tesisleri yapmış. İlçede üniversite eğitimi verilmesi için belediye binasını Hınıs Meslek Yüksekokuluna tahsis etmiş. Aileden siyasetçi olan Eren, ilçenin adeta kaderini değiştiren kişi olmuş. Genç kuşağın temsilcisi Erdoğan Eren ile Hınıs’ta kısa bir tur yaptık. Ben sordum o yanıtladı.

Belediye hizmet binasında geçmiş başkanların fotoğraflarının yer aldığı tabloya bakınca Eren soy isminin yoğunlukta olduğunu görüyoruz. Aile büyükleriniz ilçeye eskiden beri hizmet etmiş. Galiba siyaset sizde bir aile geleneği…

1922’li yıllarda başlıyor, sırasıyla Dedem İbrahim Eren başkan oluyor sonra amcamın oğlu Cafer Eren iki dönem başkanlık yaptı. Ardından Ali Eren bayrağı iki dönem devraldı. Son temsilci benim, siyasetçi bir aileden geliyorum. Ben 2015’te AK Parti’den Erzurum Milletvekili aday adayı oldum ama gözüm belediye başkanlığındaydı. Allah nasip etti, bugün ilçem için bir şeyler yapmaktan gurur duyuyorum.

Başkanlık hayalinizdeki gibi bir şey miymiş?

Açıkçası Doğu ve Güneydoğu illerinde belediye başkanı olmak zor, Batı’daki gibi kurumsal bir yapı yok. Özellikle küçük ilçelerde herkes kendi ailesinden birisi olarak gördüğü için ilk temas ettiği belediye başkanıdır. Her türlü sorununu belediye başkanının çözmesini ister. Merkezi otoritenin yapması gereken hizmetler de bizden bekleniyor. İş istiyor, evinin mahallesinin sıkıntısının çözülmesini istiyor. Her talebe cevap vermeye gayret ediyoruz. Yani siyasette ilk temas edilen makam belediye başkanları oluyor genelde. Göreve geldiğim de bir şaşkınlık yaşamadım. Gerçeği görünce hayal kuramıyor insan.

Sizi şaşırtan hiçbir şey olmadı mı?

Olmaz mı dışarıdan bakmak başka şey içinde olmak başka. Belediye başkanı olduktan hemen sonra belediyeni kurumsal bir yapının olmadığını gördük, hala istediğimiz seviyelere getiremedik ama yavaş yavaş bunun alt yapısını yapıyoruz. Mühendis yoktu, iş makinesi yoktu, araç gereç yoktu. Uzun zamandır ihmal edilmişti. Bunları tamamlamaya gayret gösterdik. Araç gereç kısmını tamamladık. Kurumsal yapı olarak birimleri ayırdık. Birimlere liyakatli, işinin ehli insanları getirdik ki bu vatandaşların işlerinin kolaylaşmasına sebep oldu.

Asıl vaadiniz neydi halka?

Asfalt, sokak çalışmaları gibi rutin belediye hizmetlerini söyleyemeyeceğim. O her sene yapılır, sökülür, önemli değil. Ama bizim kış memleketi olduğumuz için karla mücadele, soğukla mücadelemiz çok ağır ve çetin geçiyor. Altı ay soğukla mücadele ediyoruz. Soba derdi, kömür derdi, odun derdi, anaların ve bacılarımızın sobayı sabah 5’te kalkıp yakması büyük bir sorundu. Göreve gelmeden önce bir söz vermiş, ‘ Doğalgazı getirip vatandaşın hizmetine sunacağız’ demiştik. Bunun için ciddi çabalar verdik. Milletvekillerimizden yardım aldık. Özellikle Sayın Zehra Taşkesenlioğlu, elini taşın altına koydu. Bugün itibariyle yüzde 90’lar seviyesine geldik. Vatandaşımız hem ısınıyor hem de doğalgazla yemeğini pişirebiliyor. Bu inanılmaz bir kolaylık sağlıyor.

Birde ucuz konut vaadiniz varmış…

Geçen Cumhurbaşkanımızın canlı bağlantısıyla temel atma programı gerçekleştirdik. Seneye bu zamanlarda da vatandaşlarımız TOKİ konutlarına girecek. Biz oraya iki yıl emek verdik. İnsanlar zannediyor ki hemen halledildi. Biz kendi şantiye yerimizi TOKİ’ye devrettik, 4,5 milyon TL verip Erzurum bölgesinin en güzel şantiye alanını TOKİ’ye devrettik. Şu anda da sosyal konuta döndü. Bugünün imkânları ile vatandaşlar uygun fiyatlarla ev sahibi olacaklar. Çevre yolumuz çok kötü durumdaydı. Bir kısmını tamamladık, gelecek yıl ikinci etaba başlanacak. Ben göreve geldiğim zaman Hınıs Cezaevi kapatılıp taşınıyordu. Öncelikle bunu durdurduk, yeni cezaevi yapımı için bakanlıktan söz aldık. İhale aşamasına geldi, bu sene ihalesi olacak.

Türkiye’nin birçok ilinde Millet Bahçeleri, parklar yapılıyor, Hınıs’ta durum ne?

Bizde boş durmadık tabi ki. Çok renkli bir çocuk sokağı yaptık. Bir kısmını da KUDAKA’dan destek aldık, tamamladık. Bir tane millet bahçesi yapımı devam ediyor. Çevre Bakanlığı’ndan hem kredi hem hibe desteği alarak güzel bir şey yapmaya gayret gösteriyoruz. Yakın zamanda bitecek. Bir tane de belediyemize ait bir sosyal park yapıyoruz. Onu da bir hafta on gün içerisinde tamamlayacağız. Hınıs’ta birkaç noktaya çocuk parkları yaparak ilçemize kazandırdık.

Bizim halk ekmek fırınımız var. Vatandaşımıza ucuz ekmek sağlayabiliyoruz. 1,5 milyon TL gibi bir bütçe ayırıyoruz bu işlere her yıl. Bu yıl da 1,5 milyonu buldu. Gıda yardımı, inşaat desteği, iş makinesi desteği, kırtasiye malzemesi, giyim destekleri sunuyoruz.

Belediyeyi kurumsal yapıya kavuşturduk

Ülkenin en genç belediye başkanlarından birisisiniz, yeni kuşak ile aranız nasıl?

Yeni kuşakla aramın iyi olduğunu düşünüyorum. Ama bizim biraz daha gençlere eğilmemiz gerekiyor. Çünkü şu anda istihdam problemimiz var, Doğu ve Güneydoğu’nun en büyük problemi istihdam. Gençlerimize iş olanakları oluşturmamız gerekiyor. Birçok iş adamının kapısını çaldım, ‘Elektrik, suyunuz, nakliyenizi ben karşılayayım’ dedim, yeter ki yatırım yapsınlar. Sıcak bakanlar oluyor ama hala kafalarında soru işaretleri var. Devletimizin bu anlamda teşvikleri var ama yeterli görmüyorum. Bu bölgelere özel teşvikler olmalı.

Devletimizin özellikle Doğu’ya, küçük yerleşim yerlerine el atması gerekiyor. Gençlerimiz için 4 halı saha, 4 de basketbol-voleybol sahası yaptık köylerimize. İlçemize kazandırdığımız e-sınav merkezi ve ÖSYM merkezi gençlerimiz için büyük önem arz ediyor.

Büyükşehir Belediyesi ile aranız nasıl?

Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen’i hem takdir ediyorum hem de kendisine şükranlarımı iletiyorum. Erzurum Güney ve Kuzey diye iki bölgeye ayrılmış durumda. Ama Sayın Başkan gerçekten bunu hiçbir şekilde ayırt etmeden hizmetleri getiriyor. Ben Batı’daki birçok ile gidiyorum. Oradaki köylerin yollarını, alt yapılarını soruyorum. Onlardan aldığım bilgilerle bakıyorum Erzurum gerçekten çok ileride. Mesela 85 mahallemiz var yarısının yolunu asfaltladık. Bu Büyükşehir’in imkânları ile oldu. Alt yapı sorununu çözdük. Sadece birkaç tane mahallemizde alt yapı sorunumuz kaldı, önümüzdeki sene bunu da çözeceğiz. Hayvancılıkla, çiftçilikle uğraşıyoruz. Su problemlerine bile Mehmet Sekmen el attı, ben memnunum. Gerçekten inanılmaz bir belediye başkanı.

İş sorununu halledebilirsek geriye göçü sağlarız

Başköy Barajının Hınıs’a getirisi ne olur?

Sevda hanım Başköy Barajı Hınıs’ın can damarı. Başköy Barajı’nı bitirmek bize nasip oldu. Oradaki köyleri boşalttık. Buraya çok büyük emek harcadık. Bu barajın bitirilmesinde herkesin emeği büyük oldu ama. Sayın Milletvekilimiz Zehra Taşkesenlioğlu’nun emeği çok büyük, onu söylemem gerek.

İnanıyorum ki bunun meyvesini 10 yıl sonra ekonomik olarak alacağız. Kısa vadede de alacaklarımız var, uzun vadede de alacaklarımız var. Hınıs’ın çehresini değiştirecek olacak şey Başköy Barajı’dır. 1993’te başlanmıştı ve bitirilememişti. Şu anda su tutuyor, gelecek yıldan itibaren ilk etap boru döşemesi yapılıp sulamaya başlanacak. 50 bin dönüm alanı sulayacağı söyleniyor. DSİ Bölge Müdürü’ne de ayrıca teşekkür ediyorum. Oğuzhan Beyin bu gayreti olmasa belki de bu süreç bir 3-5 yıl daha uzayabilirdi.

Gençlerimiz okusun diye belediye hizmet binasını üniversiteye devrettik

İlçede yurt sorunu var mı?  

Geçen yıl özellikle yurt sorunu çok oldu. Belediye bünyesinde misafirhane açtık. Doktorlarımız geliyordu, kalacak yer bulamıyordu. Atıl bir yerimiz vardı. Kendi imkânlarımızla misafirhane haline getirdik. Öyle bir şeye vesile oldu ki,  45 kız çocuğumuzu orada misafir ettik. Bir Gençlik merkezi açtık ama kaymakamlığı oraya geçici taşıdık. Belediye binamızı Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksek Okuluna verdik. Biz her yerden hizmet ederiz yeter ki öğrencilerimiz eğitimlerine devam etsin.

ÖSYM merkezi olduk. Bizim çocuklarımız sınava girmek için ya Muş’a gidiyorlardı ya da Erzurum’u tercih ediyorlardı. O şehirlerde kalmak zorunda kalıyorlardı. Göreve geldiğimde üniversiteli öğrenci sayısı 120’ydi, şu an 700’leri buldu. Meslek yüksekokulumuz var. Hınıs’taki bölümler de çok önemli bölümler. Çocuklar tarafından tercih edilen bölümler. Yurt sorunu vardı. İki tanesini liselerin yurtlarını üniversiteye çevirdik. Bir tanesini de hayırsever bir hemşerimizin destekleriyle YİBO lojmanlarını yurda çevirdik. Yurt sorununu çözmüş olduk.

Tüm bunları hangi bütçeyle yaptınız, ek bir geliri var mı belediyenin?

Öncelikle var olan bütçemizi doğru kullandık. Bizim gibi belediyelerin gelir kaynakları oldukça kısıtlı, su parası bile alamıyorsun. Batı’daki belediyeler gibi asfalt katılım payı, tabela vergisi, işgaliye bedeli gibi gelirlerimiz olmadığı halede akıllı davranarak, bütçeyi ve kaynakları doğru kullandık.

Şu an ciddi bir makine parkımız var. Greyder aldım 1,5 milyona, şu anda 5 milyon TL. Şu an istesek alamayız. Cenaze aracını 200 bin TL’ye aldım şu anda 700 bin TL. Zabıta aracını 90 bin TL’ye aldım şu anda 400 bin TL, TIR aldım 600 bin TL’ye şu anda 2 milyon TL olmuş.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık