NECİP AYDIN
sağ
PERFORMANS - GÜVEN2

Aşkale Çimento Yine ilk 500'de..

İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenli şekilde açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu “İSO İlk 500 2023 Listesi” yayınlandı ve her zaman olduğu gibi Erzurum’un gururu Aşkale Çimento yine listede yerini aldı.

Aşkale Çimento Yine ilk 500'de..
  • 26 Haziran 2024, Çarşamba 19:40

Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nın 2023 yılı sonuçları belli oldu. 1968'den bu yana İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan İSO 500 araştırmasına göre üretimden satışlarda en büyük kuruluş 484 milyar liralık satışlarıyla Tüpraş oldu. Tüpraş'ı 238 milyar liralık üretimden satışlarıyla Ford Otomotiv takip ederken, üçüncü sırada yaklaşık 227 milyar liralık üretimden satışlarıyla Star Rafineri yer aldı.

Aşkale Çimento, 2022 sonuçlarına göre, 30 sıra yükseldi. Geçtiğimiz yıl 364’ncü olan firma , 2023 istatistiklerine göre, 334’ncü oldu. Aşkale Çimento’nun  2023 yılı rakamları ise  4 milyar 599 milyon, 670 bin 153 TL  satış, 4 milyar 858 milyon 824 bin 331 TL net satış  olarak gerçekleşti.

Örnek bir başarı hikayesi

Aşkale  Çimento’nun sağladığı başarı tüm Erzurum sanayicilerine örnek bir hikâyeyi ortaya koyarken, Aşkale Çimento’nun ve bağlı bulunduğu Erçimsan Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, bu başarıya ilişkin özet bir değerlendirmede bulundu. Yücelik, her ne kadar listede 334. sırada görünse de, aslında Gruba bağlı Kavçim Entegre Çimento Fabrikasının ayrı bir tüzel kişiliği bulunması sebebiyle hesaplamalara dahil edilmediğini, Kavçim’in de dahil edilmesi durumunda 243. sıraya yükselmiş olacağını vurguladı.

Gönül seferberliğinin meyvesi

Erçimsan Holding ve Aşkale Çimento bizim için sıradan bir şirket değil,  30 yıllık bir emeğin, bir gönül seferberliğinin meyvesi olduğunu belirterek, “ Yüzde yüz yerli ve Türk sermayesine sahip bir şirket olarak bizi pek çok şirketten farklı kılan şey, hayır dualarının üzerine inşa edilmiş bir geçmişe sahip olmamızdır. 30 yıl önce bir fabrika ile çıktığımız yolda, bugün Türkiye’nin en büyük dördüncü çimento üreticisi olarak kimsenin hayal dahi etmeyi düşünmediği bir noktaya geldik. Aşkale Çimento’yu Türkiye’nin 500 Dev şirketi içerisine taşıyabilmiş olmak ve uzun yıllardır bu listede yer alıyor olmak elbette memnuniyet ve gurur veriyor. Listedeki pek çok şirket birden farklı sektördeki faaliyetleriyle ilk 500’e girerken, bizim bunu sadece çimento sektörüyle başarmış olmamız da ayrı bir nokta. Üstelik, Aşkale Grubumuzun listedeki yeri hesaplanırken Kavçim fabrikamız bu hesaplamaya dahil edilmiş olsa, 334 değil de 243. sıraya kadar yükselmiş olacağız” dedi.

Tek Erzurum firması

Dev 500 Sanayi kuruluşu içerisinde yer alabilen tek Erzurum şirketi olarak Aşkale Çimento’nun yıllardır yakalanmış olduğu bu başarının sebebini açıklayan Yücelik, şunları kaydetti:

“Biz Aşkale Çimento’yu bir evlat gibi görüp 30 yıllık emekle büyüttük. Bunu, çıktığımız yolda sırt sırta verdiğimiz hemşerilerimizle birlikte başardık. Az önce ifade ettiğim gibi, bu bir gönül seferberliğiydi ve başarının sırrı da tam olarak budur. Gelecek hayalimizden hiçbir zaman vazgeçmedik, ama günün şartlarını da asla görmezden gelmedik. Ayaklarımız yere basarak attığımız planlı ve stratejik adımlar sayesinde bizim asıl hedefimiz Türkiye’nin ilk 10 Dev Şirketi arasına girebilmek. Bu dediklerimi okuyacak olanların bir kısmı muhtemelen bu hayalimize de güleceklerdir. Ama biz bu konularda tecrübeliyiz. 30 yıl önce gülünen hayallerimiz nasıl bugün tek tek gerçeğe döndüyse, 30 yıl sonra da bugünkü hayallerimizi bir bir alkışlayacakları günler gelecektir. Bu başarı, emekleriyle gece gündüz demeden Aşkale Çimento’yu omuzlarında taşıyan çalışma arkadaşlarımızın sayesinde elde edildi. Çalışma arkadaşlarımızın her birine ve bizlere olan güvenini hiçbir zaman esirgemeyen Erzurumlu kardeşlerime tek tek teşekkür ediyorum.”

En büyük duam

Yücelik, Erzurum’dan başka bir şirketin de bu listede yer almamış olmasının en büyük üzüntüsü olduğunu ifade ederek , ilerleyen yıllarda Erzurum’daki farklı şirketlerle birlikte ilk 500’de yer almanın mutluluğunu yaşama isteğinin en büyük duası olduğunu vurguladı.

Bu başarıların önümüzdeki yıllarda katlanarak büyüyeceğini ümit eden Erzurum halkının, ilerleyen dönemlerde Aşkale Çimento tarafından yapılacak atılımları da merakla beklediği görülüyor. 

İSO 500

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarının belirlendiği ‘Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nın 2023 yılı sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından açıklanan ‘Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nda 2023 yılında üretimden satışlara göre en büyük kuruluş 484 milyar liralık satışlarıyla Tüpraş oldu. 2023 yılında üretimden satışlara göre ikinci büyük kuruluş 238 milyar lira ile Ford Otomotiv oldu. Üçüncü sırada ise yaklaşık 227 milyar liralık üretimden satışlarıyla Star Rafineri yer aldı. İSO 500'ün ilk 10'unda yer alan şirketlerde 2022 yılına göre iki değişiklik oldu. Geçen yıl ilk 10'da yer almayan Mercedes-Benz ve Gramaltın Kıymetli Madenler ilk 10'a yükseldi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Üretimden satışlarda büyüme bir önceki yıl yüzde 119 iken, 2023 yılında yüzde 42,1'e gerilemesinin nedenlerine baktığımızda; yavaşlayan küresel talep, 6 Şubat'ta ardı ardına yaşadığımız deprem felaketleri ve seçimler sonrasında ekonomi politikalarında yaşanan değişim belirleyici rol oynadı” dedi.

İrfan TARAKÇIOĞLU-Pusula Gazetesi


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık